Allmänt – Fernström

Lottas släkt kommer från Östergötland via två linjer. Den första via farfar Ivar vars föräldrar Erik Fernström och Johanna Johansdotter som båda kom från Risinge socken i Finspångs kommun. Den andra linjen går via morfar Knut Johnsson vars föräldrar Lars Magnus Jonsson och Eva Albertina Boström kom från Östra Skrukeby (Linköpings kommun) respektive Västra Husby (Söderköpings kommun).

Från Värmland kommer släkten via mormor Jenny Bivall som var född i Långban. Fellingsbrolinjen utgår från farmor Ester Eleonora Berg som var född i Forsbyboda.

Om det finns ett vallonursprung så bör det väl komma från Ivars sida. Det var ju så att Finspång var ett centrum för vallonernas invandring under 1600-talet.

Den förste Fernström?

Den förste Fernström i Lotta släkt är förmodligen Nils Magnus Fernström. Han var född 1817 i Stockholm. I och med att han föddes på Allmänna Barnbördshuset av en anonym moder är det troligt att fadern var okänd. Han kan således ha tagit namnet Fernström längre fram. Det finns dock en släktforskare som tror att modern kan ha varit en Ulrika Moberg. Följande länk går till födelsejournalen.

1829 fanns han i Björsäter i Östergötland hos en familj Edman. Här stannade han bara ett år och fortsatte att flytta runt som vallpojke och dräng bland olika gårdar i trakten tills han 1842 blev antagen som livgrenandjär (se nedan under Risinge) och fick soldatnamnet Hjelm. Man bodde på soldattorpet Hjortstugan (På Nils Magnus tid kallades det Lifgrenadiers torp. Namnet Hjortstugan fick torpet av en senare soldat som hett Hjort.) på Ingelstads ägor. Förutom Erik fick han och hustrun Britta ytterligare tre barn – Anna Stina, Johan och Carl August.

1858 fick han avsked som soldat och fick flytta från Hjortstugan. Därmed inleddes en lång tid då familjen flyttade runt mellan olika boställen i trakten, antagligen som ett resultat av att Nils Magnus fick jobb på olika bruk. 1872 kom man till Lotorps bruk, där Nils Magnus anges som ”arbetskarl”. Här bodde han och Britta till 1890 då man flyttade till Fattiginrättningen. Nils Magnus dog här 1894 av lungsot och Britta ett år senare av ”bröstlidande”.