Blandat

En lanthandel i Hyssna

Runt 1860 fanns en lanthandel i Hyssna Högen. I en bouppteckning kan man se vilka varor man hade. Eftersom folk handlade på kredit kan man också se hur mycket personer i socknen var skyldiga. Bland dessa återfinner man några av mina förfäder. Läs mer här…

Wirgman – en silversmedsläkt

Min förfader (farmors morfars farmors farmors far) prästen David Wirgander från Småland hade några intressanta bröder. Kopplingar finns här till 1700-talets London. En rolig sak är att den sk Gustav XII:s kanna nog var tillverkad av brodern Abraham och och i alla fall tidigare fanns i ägo av prins Eugen. Prinsen skänkte ju mycket av sina samlingar till det offentliga, så kanske kannan finns till beskådan. Måste kolla detta nästa gång jag är i Stockholm… Läs mer här…

Torkel och Kronprins Gustaf Adolf

Min anfader Torkel Hollsten var med i Gustav III:s ryska krig 1788. Läs mer om detta här…

Torpvandring i Seglora 2020

Text och bilder från en vandring till några torp i Seglora socken. Läs här…

Anor från Björketorps socken

Har skrivit lite om en släktlinje som har kopplingar till till socknarna Sätila, Björketorp och Hajom. Läs här…

Vandring till Hessered och Alvared

Våren 2019 genomförde jag en vandring för att bese några platser i Seglora socken. Skriver lite om torpet Skogafors, som jag även besökte 2021. På köpet lite text om en stöldhistoria, där en förfader var inblandad. Läs här…

Rya Sörgård i Hyssna

Här finns lite om Rya Sörgård i Hyssna, en gård som under lång tid brukats av mina förfäder. Läs här…

Gamla släktbilder

Har lagt upp en pdf-sida med en del gamla släktbilder på min pappas sida. Läs här…

Bröderna Ros

Två bröder Ros var inblandade i det sk Hultakvarnmordet 1849. På följande sida har jag skrivit en del om familjen Ros. Läs här…

Olofstorp, Fänneslunda socken

Olofstorp är en gammal släktgård på min morfars sida. Den är på många sätt speciellt intressant och väl värt ett besök. Läs här…

Storskifte i Hyssna 1781

Jag har länge velat lite bättre förstå hur ett storskifte gick till. Som ett led i detta har jag studerat en akt som beskriver det storskifte som genomfördes i de centrala delarna av Hyssna med början 1781. Läs här…

Storskifte i Håvet Sätila, 1799

På Håvet Västergården fanns min släkt under lång tid. En storskifteskarta från 1799 visar en hel del hur man hade det vid slutet av 1700-talet. Läs här…

Artikel om Tomas Hjort

Jag har skrivit en artikel om soldaten och skotten Tomas Hjort som publicerades i Mark-Rötter, Marks Härads Släktforskarförenings medlemsblad. Den finns att läsa här…

Släktbok

Jag har sammanställt en liten släktbok, som ger en översikt över de närmsta anorna till min farmor och farfar, Hilda och John. Den finns här…

Val till bondetståndet

Min förfader Arvid Jonsson från Hajom var elektor vid valet till ståndsriksdagen 1828. Jag har tagit reda på mer kring hur valet gick till och lite annat. Man kan läsa om detta här…

Från domböcker – Marks härad

Gamla domböcker är intressant läsning. Jag har startat en sida där jag lägger upp valda mål från häradstinget i Mark. Sidan finns här…

Amerikabesök i Bölabron

Jag hade glädjen att få träffa några nyfunna släktingar, bland dem två från USA, vid en träff i Bölabron, Hajom. Läs lite mer om detta här…

Något om prästsläkterna Seglorin och Bohultenius i Seglora

På Anbytarforum har det förts en diskussion om prästsläkten Seglorin. Som ett inlägg i denna har jag gjort några sammanställningar och efterforskningar som redovisas här…