Amerikabesök i Bölabron

Den 23:e augusti 2023 var jag och några andra inbjudna på en släktträff i Bölabron, Hajom. Organisatör var Dick Wåhlin, som släktforskat för Joanne Bensinger från USA. Joanne hade sedan länge haft på sin ”bucket-list” att i Sverige besöka några platser där hennes anor levat. I år blev besöket förverkligat och Joanne åtföljdes av sin dotter Melynda. På morgonen träffades alla på Bölabro B&B, där vi tog plats i deras trevliga westerninspirerade bar.

I följande bild, som Dick tagit fram, ser man vilka som deltog och hur de olika släktlinjerna hänger ihop. Bölabrons Gunne Nilsson och Karin Torkelsdotter är de första gemensamma anorna till deltagarna. Jag är också släkt med Joanne på ett annat sätt, nämligen via Måns Larsson och Anna Persdotter, en bondefamilj från Södra Rya i Hyssna.

Gunne och Karin levde här på Bölabron som då var ett torp under den närbelägna gården Hårsås. Torpet är sedan länge försvunnet, men bör ha stått på platsen där Anette och Sten-Olof nu har sin gård. Eva Petersson och hennes syskon, som deltog i träffen, växte upp på gården och hade mycket att berätta.

Nedan några bilder:

Morgonens samling i baren, där jag fick tillfälle att berätta om min forskning kring Bölabron. Foto  ©Dick Wåhlin.
Deltagarna (förutom Dick). Foto  ©Dick Wåhlin.

Efter gemensam lunch i Hyssna for vi vidare till Södra Rya för att bese platsen där Lars i Väla hade sitt torp. Dagen avslutades med fika och smörgåstårta i Bölabron.

Man kan läsa mer om träffen och Joanne och Melyndas Sverigebesök i Dicks blogg. Klicka här…